fbpx

Гремолата с магданоз и рукола

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Гремолата с магданоз и руколаГремолата с магданоз и рукола

Гремолата е италианска смес от подправки, която традиционно се използва за поръсване на различни ястия, най-често от месо. Приготвя се от нарязани подправки. Класическата гремолата се приготвя от магданоз, настъргана лимонова кора, чесън и аншоа и се поднася към класическото особуко по милански.

Класиката си е класика, но на мен не ми пречи да развихря въображението си и да я приготвя в мой вариант. Всъщност главната причина да се отклоня от традиционната рецепта беше факта, че кората на всички цитруси се обработва с имазалил. Това е изключително опасен и доказано канцерогенен химикал, който подобрява външния вид и удължава трайността на плодовете. Свежестта на лимоновата кора е невероятна, но предпочитам да се лиша от нея в името на здравето.

Гремолата с магданоз и рукола

Моята гремолата приготвих от магданоз, рукола, червен лук и каперси. Използвам я като добавка за различни печени меса, риба, дори печени тиквички овкусявам с нея. Намирам й толкова широко приложение, че в момента дори не мога да изброя всички ястия, към които я добавям. Понякога я хапваме дори като предястие. Много вкусна, ароматна и полезна.

Магданозът е много добър пребиотик и е препоръчително да го консумираме по-често. Обилно подправям най-различни салати с него. Ако имате проблеми с бъбреците или жлъчката, внимавайте с консумацията му, защото съдържа доста оксалати.  Магданозът е отличен източник на витамин А, С и К.

Руколата – обичана и недолюбвана, заради нейния горчиво-парлив вкус. Точно този горчив вкус обаче, стимулира тялото ни да отделя по-голямо количество храносмилателни ензими и подпомага храносмилателните процеси. Руколата, също като магданоза, съдържа витамини А, С, К и множество минерали. Нетипично за зеленолистен зеленчук има високи нива на омега 3 мастни киселини. Успях ли да те убедя да консумираш рукола по-често?

Гремолата с магданоз и рукола


Каперсите не са толкова популярни у нас, но пък може да се открият лесно. Каперсите не са плодове, както мнозина смятат, а неразтворените цветни пъпки. Маринованите каперси имат слабо пикантен вкус с леки лимонови нотки и характерна киселинност. Мнозина сравняват вкуса им с този на зелените маслини. Чудесно се съчетават с домати, краставици, тиквички, риба и морски продукти, дори месо.

Лукът, подобно на магданоза, е любима храна на добрите бактерии, които живеят в нас. Той е богат на витамини, различни микроелементи и биоактивни вещества, които унищожават гнилостните и болестотворни бактерии. Затова, заедно с чесъна, често биват наричани природни антибиотици.

Приготвянето на гремолата е лесно като детска игра. Необходими са ти 10 минути, остър нож и дъска за рязане. Остротата на ножа е много важна, за да може да нарежеш фино магданоза и руколата. Затъпялото острие на ножа ще ги намачка. Ето как да приготвиш тази чудесна гремолата, която освен наслада за сетивата ни е и истинско угощение за добрите бактерии.

Гремолата с магданоз и рукола

Гремолата с магданоз и рукола

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 15 mins

Ingredients
  

  • 1 връзка магданоз
  • ½ връзка рукола
  • ½ средна глава червен лук
  • 2 с.л. отцедени каперси
  • 3-4 с.л. зехтин
  • ½-1 ч.л. лимонов сок
  • сол на вкус

Instructions
 

  • Измий и отцеди от водата магданоза и руколата.
  • С остър нож ги накълцай на ситно.
  • Постави нарязаните подправки в подходяща купа.
  • Нарежи на малки кубчета червения лук и го прибави към магданоза и руколата.
  • Нарежи на ситно и каперсите, предварително отцедени от маринатата.
  • Добави зехтина, лимонов сок и сол на вкус. Добави зехтина на части. Гремолатата не бива да плува в мазнина.
  • Разбъркай добре.
  • Прибери в хладилник и съхранявай в рамките на 2-3 дни или консумирай веднага.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Помогни ми да популяризираме вкусната и полезна храна. Сподели рецептата за гремолата с магданоз и рукола със специални за теб хора, които искат и се хранят отговорно и осъзнато. Благодаря!

Още рецепти

Крем супа със спанак, целина и коренов магданоз

Станка Стоянова

Сурови шоколадови барчета с бадеми

Станка Стоянова

Рулца от тиквички със сирене

Tanya

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече