Сурови шоколадови бонбони

Share
Сурови шоколадови бонбони
Оцени рецептата

 Сурови шоколадови бонбони Сурови шоколадови бонбони

Грейнали детски лица, усмивки, щастливи пламъчета и блясък в очите… Не мога да опиша с думи емоцията и енергията, която изпитах по време на кулинарните работилници ( в Детската къща и в Социалната чайна), които проведох с децата, за да отбележим Деня на хранителната революция (Food Revolution Day). Мога обаче да споделя какво приготвихме с децата, за да може още някое дете да го приготви у дома с мама или татко.

Щастлива съм, че изпитах тази емоция. Щастлива съм, че поставихме началото. Щастлива съм, че децата са жадни за знания и нова опитност. Щастлива съм, че много от тях знаят коя храна е полезна за тях и коя не. Щастлива съм, защото видях светлина в тунела и се убедих, че промяната е възможна. С общи усилия можем да я постигнем. Хранителна революция в действие!

За да привлечем повече деца на страната на вкусната и полезна храна, просто трябва да им я покажем. Нека не отлагаме за утре, а да започнем от днес.

Сурови шоколадови бонбони с ядки и сушени плодове

Всяко дете обича лакомства – бонбони, сладкиши, бисквити, торти, сладолед… Нека им покажем по-добрата алтернатива. Бонбони приготвени от сурови ядки и сушени плодове. Хапки полезна сладост, който ще задоволят не само глада за сладко, но и ще донесат на организма витамини и минерали. Защото суровите ядкови бонбони имат хранителна стойност, за разлика от лъскаво опакованите храни в магазина.

Рецептата за сурови шоколадова бонбони, която споделям днес, е базова. Ако развихриш въображението си, пред теб ще се разкрие един нов свят, богат на различни вкусове и аромати. Достатъчно е просто да добавиш щипка любима подправка и капка любов. А ядките – те също могат да бъдат всякакви – от орехи, бадеми и лешници, които се намират във всеки дом, до кашу и други екзотични ядки. В зависимост от използваните ядки се променя и вкуса на бонбоните, затова не се колебай да експериментираш.

Напомням за накисването на ядките – задължително ги използвам след накисване във вода за няколко часа. По този начин се неутрализират техните ензимни инхибитори и те стават много по-полезни за тялото ни.

Сурови шоколадови бонбони с ядки и сушени плодове

Сурови шоколадови бонбони

Разпечатай
Порции: 16 бонбона Време за готвене: 10 минути + няколко часа за накисване на ядките

Необходими продукти

  • 100 г кашу / орехи / бадеми / лешници
  • 6 фурми
  • 1 ½ с.л. какао

Начин на приготвяне

1

Накиснете ядките в хладка вода за няколко часа.

2

След това ги измийте обилно под течаща вода и ги отцедете.

3

Сложете ядките в купата на кухненския робот.

4

Прибавете към тях фурмите и какаото.

5

Смелете всичко, докато се получи хомогенна лепкава смес.

6

Оформете бонбони с големина на малък орех.

7

Оваляйте ги в какао или смлени ядки.

8

Съхранявайте ги в хладилник за няколко дни.

Бележки

Ако обичате по-сладки храни, може да увеличите броя на фурмите. Вместо какао може да се използва рожково брашно.

Ако ти е харесала рецептата за сурови шоколадови бонбони, сподели я със специални за теб хора, за които полезната и вкусна храна е важна. Благодаря!

Подкрепете ме

Щастлива съм да споделя, че за първа година съм номинирана в “Годишните награди за кулинарни блогове” на Blogovoditel. Категорията, разбира се е “Здравословни рецепти”.

 

Здравословното хранене понякога е трудно да бъде дефинирано, най-малко защото за всеки то носи различно послание и смисъл. Вярвам, че всеки от нас трябва да намери своята истина. (Може да прочетете тук философията ми.) Моята цел е да ви покажа, че здравословната и полезна храна е интересна, предизвикателна, вкусна и с достъпни познати продукти. Най-важното всеки може да я приготви у дома.

 

Ако сте приготвяли и опитвали моите рецепти и желаете да ме подкрепите, може да го направите като гласувате за наградата на публиката. Гласуването става само след регистрация в сайта на Блоговодител. Благодаря!

Newsletter

You Might Also Like

Оставете първия коментар

Вашият коментар

Share
Share