Пастет от месо и черен дроб

Share
Пастет от месо и черен дроб
Оцени рецептата

Пастет от черен дроб и месо

Пастет от месо и черен дроб

Когато човек даде обещание е редно да го спази. При мен това отне много време, но днес даденото обещание ще бъде спазено. Дойде ред на дългоочакваната от мнозина рецепта за пастет от месо и черен дроб. Много от вас обожават пастета от черен дроб и зеленчуци, но този с месо е моя фаворит.

Хората, които ме познават, знаят че съм перфекционист и обичам да изпипвам нещата. Нещо, което носи със себе както позитиви, така и негативи. Прословутият ми перфекционизъм беше причина да отложа толкова много във времето публикуването на рецептата за пастет от месо и черен дроб. Държа да съм сигурна на 100% във всяка рецепта, която публикувам.

Пастет от черен дроб и месо

Не помня колко пъти приготвих този пастет от месо и черен дроб, докато улуча правилната консистенция. Първият път прилежно си записах нужните количества. С времето се научих докато готвя да си водя записки. За съжаление загубих листа с рецептата (не ми се случва за първи път). Наложи се да я възстановявам по спомени. А спомените ми не веднъж подведоха и пастета все не се получава като първия път. Веднъж вкуса беше по-различен, веднъж консистенцията беше различна. След няколко опита, не помня вече техния брой, успях да “открия” отново рецептата. Е, вече я имам прилежно записана в тетрадката ми за рецепти, а не на хвърчащ лист. За по-сигурно (дали?!) я добавям и към електронната такава, т.е. тук.

За да постигна вкуса на онзи пастет, който помня от детството ми и ми беше така любим, използвах някои подправки, които не са съвместими с елиминационната фаза на АИП. Така че, ако си в елиминационна фаза на АИП, пропусни зрънцата бахар и смления черен пипер.

Пастет от месо и черен дроб

Пастет от месо и черен дроб

Разпечатай
Порции: 10-11 бурканчета х 200мл Време за готвене: 1 час и 20 минути

Необходими продукти

  • 700 г свински черен дроб
  • 1 кг мазно свинско месо (например от гърдите)
  • 300 мл костен бульон
  • 2 зрънца бахар
  • 1 дафинов лист
  • 4-5 с.л. свинска мас
  • 2 скилидка чесън
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

1

Измий дроба под течаща вода и го почисти от ципите.

2

Нарежи го на приблизително еднакви по размер парчета, за да се сготви равномерно.

3

Задуши дроба в 1 с.л. мас. Малко преди да е напълно готов дроба, добави ситно нарязаната скилидка чесън.

4

Смели месото или го накълцай на много малки кубчета.

5

Задуши го в 1 с.л. мас, накълцана скилидка чесън, зрънцата бахар и дафиновия лист.

6

Когато месото е готово, овкуси го със сол и черен пипер.

7

Извади зрънцата бахар и дафиновия лист.

8

Затопли за кратко костния бульон. Не е необходимо да заври, а просто да се стопли.

9

Сложи месото, дроба и костния бульон в кухненския робот.

10

Смели пастета до хомогенност. Ако е необходимо добави още малко костен бульон или 1 с.л. разтопена мас.

11

Насипи пастета в чисти и сухи буркани. Постарай се да няма въздушни джобове.

12

Във всеки буркан налей отгоре малко разтопена свинска мас, за да покрие пастета и да го запечата. Така ще издържи по-дълго време.

13

Съхранявай в хладилник за около седмица.

Бележки

Рецептата е подходяща за елиминационна фаза на АИП, ако се пропуснах зрънцата бахар и черния пипер.

Последвай ме в Instagram, за ежедневна доза вдъхновение. Там ще откриеш още вкусни идеи, моите дневни менюта, ексклузивни рецепти и възможност да надникнеш “зад кулисите”.

Ако ти е харесала рецептата за пастет от месо и черен дроб, сподели я със специални за теб хора, за които полезната и вкусна храна е важна. Благодаря!

Подкрепете ме

Щастлива съм да споделя, че за първа година съм номинирана в “Годишните награди за кулинарни блогове” на Blogovoditel. Категорията, разбира се е “Здравословни рецепти”.

 

Здравословното хранене понякога е трудно да бъде дефинирано, най-малко защото за всеки то носи различно послание и смисъл. Вярвам, че всеки от нас трябва да намери своята истина. (Може да прочетете тук философията ми.) Моята цел е да ви покажа, че здравословната и полезна храна е интересна, предизвикателна, вкусна и с достъпни познати продукти. Най-важното всеки може да я приготви у дома.

 

Ако сте приготвяли и опитвали моите рецепти и желаете да ме подкрепите, може да го направите като гласувате за наградата на публиката. Гласуването става само след регистрация в сайта на Блоговодител. Благодаря!

Newsletter

You Might Also Like

Оставете първия коментар

Вашият коментар

Share
Share