fbpx

Сурови кокосови трюфели с лайм

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Сурови кокосови трюфели с лайм

През последните седмици все по-често ме питат приятели и познати „Защо не публикуваш повече рецепти за десерти?“ Днес ще обясня защо.

За мен десертът е нещо като подарък, който правя сама на себе си. Ако получаваш подарък всеки ден, в един момент тръпката от този акт просто изчезва. Изгубва се емоцията, нали? Така е и със сладкото. Ако всеки ден се награждаваш с него, идва момент, в който удоволствието от хапка сладост бива заместено от пристрастяване.

Захарта като наркотик

Случвало ли ти се е да се чувстваш пристрастен към сладкото? Колко пъти си имал желание да си хапнеш само един бонбон или едно мъничко парченце шоколад, а в крайна сметка си изяждал всички? Колко пъти си съжалявал за това? Колко пъти тялото бурно се е бунтувало след това?

Захарта е като наркотик. Много е трудно да се измъкнеш от капана й, ако веднъж попаднеш в него. Трудно е, но не е невъзможно!

Знаеш ли, може би ще ти се стори странно, но тук не визирам само бялата рафинирана захар, а всички подсладители – натурални и изкуствени. Често се опитваме да успокоим съвестта си със здравословни торти, сладкиши, бонбони… Такива обаче няма, те пак са сладкиши. Единствената разлика е, че са използвани по-качествени продукти, които са запазили своите нутриенти и все пак носят някаква полза на организма.

Десертите и аз

Имах един дълъг период, в който, почти всеки ден, изпитвах стомашен дискомфорт. Дълго търсех причината за него, докато не забелязах, че този дискомфорт се получава единствено и само, когато прекаля със сладкото. А това се случваше ежедневно. В 4 следобяд, тичах до съседния магазин, за да си хапна нещо сладко – торта, крем… без значение какво, важно беше да е много сладко.

Вярвам в добрата храна. Вярвам, че трябва да се храним разнообразно, сезонно и колкото е възможно по-локално. Вярвам, че десертите не са ежедневна храна.

Почти всеки ден хапвам плод или два, защото ги обожавам. Тортите съм запазила за специални поводи – като рождени дни. Веднъж седмично, а понякога и по-рядко, приготвям сурови бонбони, барчета или суров крем, с които да задоволим внезапно появил се глад за сладка храна. Ако храната, която се консумира през деня е качествена, този глад често липсва.

Това е моето убеждение за сладките храни, до което достигнах след като извървях много дълъг и труден път. Рядко споделям рецепти за сладки изкушения, защото рядко приготвям такива.

Сурови кокосови трюфели с лайм

Подсладителите, които имам в шкафа у дома

На пазара има огромно изобилие от подсладители – агаве, кленов сироп, ксилитол, мед, стевия, кокосова захар и още и още. Според мен някои от тях за излишно прехвалени, ползата от други е спорна, а на трети – цената ми се струва нерентабилна. В момента у дома използвам само 2 подсладителя – мед и сушени плодове (най-често стафиди, фурми, сини сливи, череши, вишни).

За сурови бонбони и различни барчета използвам сушени плодове. Сушените плодове, които купувам, основно са с органичен произход и без добавени подсладители и консерванти.

За сурови кремове и торти предпочитам да използвам мед, защото дава по-добра гладкост.

Все по-рядко приготвям термично обработени сладкиши, тогава най-често използвам мед. На ясно съм с факта, че не е добра практика да се подлага на термична обработка. Поради факта, че се случва да приготвям такива сладкиши 1-2 пъти в годината, взех решение, че мога да си позволя това прегрешение.

Рецепти за сурови бонбони

Сурови кокосови трюфели с лайм

Рецептата за днешните сурови кокосови трюфели с лайм е много специална за мен, защото я сътворих през една емоционално тежка вечер, като използвах буквално каквото имах останало в шкафа. За приготвянето на тези кокосови трюфели с лайм са нужни точно 5 съставки – кокосови стърготини, кокосов тахан (creamed coconut), фурми, сок от лайм и джинджифил. Това е базова рецепта, която може да използваш като основа за приготвяне на различни видове бонбони. Може да се добави какао или рожково брашно – за шоколадови трюфели, сокът от лайм може да бъде заместен със сок от портокал или лимон.

Искам да отбележа, че кокосовите стърготини, които използвам са пълномаслени. Те имат по-голям обем и са „по-сочни“. С обезмаслени кокосови стърготини, резултатът няма да е толкова добър.

Ако си в елиминационна фаза на АИП, тези бонбони са 100% съвместими с режима, но моля не прекалявай с тях. Хапвай ги разумно и с мярка.

Сурови кокосови трюфели с лайм
Сурови кокосови трюфели с лайм

Сурови кокосови трюфели с лайм

Все още няма оценки
Cook Time 15 mins
Total Time 15 mins

Ingredients
  

  • 6 с.л. кокосови стърготини
  • 6 бр фурми
  • 2 с.л. разтопен кокосов крем
  • сокът от 1/2 лайм
  • 3-4 бр капки сок от джинджифил

Instructions
 

  • Постави всички съставки в кухненския робот и ги смели, докато се получи лепкаво тесто.
  • Оформи кокосови трюфели с големина на орех.
  • Сложи ги в хладилника, за да се охладят.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Помогни ми да популяризираме вкусната и полезна храна. Ако ти е харесала рецептата за сурови кокосови трюфели с лайм, сподели я със специални за теб хора, за които полезната и вкусна храна е важна. Благодаря!

Последвай ме в Instagram и Facebook, за да не пропуснеш най-новите рецепти.

Още рецепти

Пастет от месо и черен дроб

Станка Стоянова

Салата с грах, царевица, печени чушки и кисели краставички

Станка Стоянова

Супа от тиквички, картофи и гъби

Станка Стоянова

2 коментари

Галя Гецова януари 26, 2020 at 09:48

Какво представлява кокосовия крем, който ползвате в рецептата за кокосовите бонбони и от къде го купувате?

Отговор
Станка Стоянова януари 26, 2020 at 14:13

Кокосовият крем е смлян на фина паста кокосов орех. Може да се каже, че е кокосов тахан. Този, който купувам е в стъклено бурканче и на опаковката пише Creamed Coconut. Има го във всички био магазини. Виждала съм и в някои от големите хипермаркети. Около 5лв е бурканче от 200 мл. С твърда консистенция е и за да се използва трябва да се затопли на водна баня и да се разбърка добре.

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече