fbpx
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid
Свински сърца с лук, праз и гъби

Продължавам с идеите за ястия, които може да приготвите с органно месо. Днес ще ви разкажа как заобичах свински сърца и ще споделя по какъв начин ги приготвям най-често.

Защо реших да направя поредица от няколко рецепти с органно месо?

Когато за първи път разбрах, че е необходимо да включа органното месо в менюто си,  преминах през доста дълъг период на отричане. Мисълта, че трябва да ям дроб, сърца, бъбреци, воденички и т.н., буквално ме отвращаваше. Минаха няколко седмици, докато осъзная, че това е предизвикателство, пред което съм длъжна да се изправя и с което трябва да се справя. Това беше още една малка крачка по пътя, който бях тръгнала да вървя.

За опита ми да превъзмогна себе си, голяма роля изигра и дъщеря ми. Вече не е малкото момиченце на мама, а малка госпожица със свое мнение, което твърдо отстоява.  Знаете, че децата преминават през различни фази. От дете, което с охота хапва всичко, изведнъж се превърна в дете, което гледа критично всяка храна сложена в чинията му. Храната бива съдена за нейния цвят, форма, наименование… Личният е изключително важен в подобни ситуации, затова бях длъжна да опитам. Да дам шанс на храната, която от дете отказвах да консумирам без дори да съм я опитала.

Първата стъпка – да поръчам от няколко проверени ферми органи от пасищни животни, се оказа доста лесна за изпълнение. Все пак червеното месо е сезонна храна и по това време на годината е лесно да се снабдиш в органно месо. Втората стъпка беше доста по-трудна – намирането на подходяща рецепта, по която да сготвя поръчаните свински и телешки черен дроб, свински сърца. Беше сравнително лесно да открия рецепти за приготвяне на черен дроб, макар и повечето да бяха несъвместими с начина ми на хранене. Рецептите за свински сърца обаче се оказаха истинско предизвикателство. Тогава реших да действам по усет.

Надявам се тази поредица от няколко рецепти с органно месо, да бъде от помощ на всички, които се намират в моето положение. Хората, които търсят начин да се хранят пълноценно, за да бъдат в добро здраве.

Свински сърца на фурна

Какви са ползите от консумацията на свински сърца?

Свинското сърце е чудесен източник на висококачествен протеини, с по-малко количество мазнина в сравнение с другите органни меса. Съдържа 2 пъти повече колаген в сравнение с месото. Колагенът спомага за запазване на еластичността и младостта на кожата. Колагенът е полезен също така за храносмилателната система, ставите и сухожилията. Свинските сърца са добър източник на есенциални мастни киселини, желязо, калий, фосфор, магнезий, натрий, селен, цинк и на витамини от B групата.

Къде да открием свински сърца?

Свински сърца може да поръчате онлайн от няколко ферми за пасищно отглеждани животни. (Пишете ми или оставете коментар, ще ви изпратя сайтовете). Намирала съм свински сърца в някои добре заредени магазини за прясно месо. Може да говорите с месаря в близкия месарски магазин дали може да ви достави свински сърца. Обикновено купувам еднократно по-голямо количество и вкъщи ги замразявам на няколко порции.

Как да приготвя свински сърца

Как да приготвим свински сърца?

Вкусът на свинското сърце е същият като на всяко друго мускулно месо, което сте хапвали. Сърцето е просто още един мускул от тялото. Текстурата му също е почти идентична. Тъй като е бедно на мазнини е необходимо да се готви добре, за да се консумира по-лесно. Най-добре е това да стане за по-дълго време и на бавен огън.

Преди да пристъпите към приготвянето на сърцето е необходимо да му направите „дисекция“. Разрежете го на половина и с малък остър нож отстранете аортата, всички артерии и кръвоносни съдовете. Повярвайте ми, не са особено приятни за ядене. Може да ги изхвърлите на боклука или да ги запазите и да ги използвате при приготвянето на костен бульон. След това старателно го измийте под течаща вода, за да отстраните кръвните съсиреци, ако случайно са останали такива. Обикновено в горната част сърцето има шапка от бяла или светло жълта мазнина. Може да я отстраните, ако желаете.

Свински сърца в слоу кукър
Свински сърца на фурна

Свински сърца с лук, праз и гъби

Все още няма оценки
Servings 4

Ingredients
  

  • 500 г свински сърца
  • 250 г гъби печурка
  • 3 бр големи глави кромид лук
  • парче праз около 20см
  • 3 с.л. свинска мас
  • 150 мл вода или костен бульон
  • 1 ч.л. сминдух
  • ½ ч.л. хизоп (може да се пропусне)
  • ½ ч.л. чубрица
  • сол на вкус

Instructions
 

  • Нарежете лука, праза и гъбите на едри парчета.
  • Сложете ги в подходящ глинен съд или тава.
  • Нарежете свинските сърца на парчета с размер около 2 см и ги прибавете към зеленчуците.
  • Овкусете с подправките.
  • Добавете свинската мас и костния бульон (водата).
  • Печете около 30 минути на 200 градуса, а след това намалете фурната до 120 градуса и печете за 6-7 часа.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти

Пълнени кюфтета с гъби и сметана

Tanya

Пастет от черен дроб и зеленчуци

Tanya

Шотландски яйца или пълнени кюфтета с яйца

Станка Стоянова

3 коментари

Снежана Георгиева Нешева април 19, 2019 at 12:31

Впечатли ме това,което прочетох.Аз вече започвам вашата история.Къде мога да намеря месо от пасищни животни.Предварително благодаря!

Отговор
Станка Стоянова април 19, 2019 at 13:34

Здравейте 🙂 Месо от пасищни животни може да поръчате от някоя ферма, в зависимост от населеното място, в което живеете. Вижте SunnyFarm, Ферма Бородилово, ЗП Георги Александров, има и други ферми, но в момента не се сещам за имената. Погледнете и в сайта на farmhopping, както и говорете с производители, които посещават фермерските пазари.
Поздрави! 🙂

Отговор
Стеф февруари 6, 2020 at 11:43

За телешко потърсете Селски мезета Бояджиев във фейсбук или на дефилетата на младо вино и Вино и гурме в Пловдив

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече