fbpx

Зелена салата със спанак, дроб от треска и смокини

Instant Pot Duo Whisper Quiet
Продължавам със салатите, които както разбрахте са ми слабост. Днес е ред на зелена салата със спанак, черен дроб от треска и смокини. Тъй като сезонът на смокините отмина, може да я приготвите и без тях.
Ако за първи път чувате за черен дроб от треска не се отказвайте, а отделете 2 минути и прочетете следващите редове. 🙂 До скоро и аз не подозирах за него, а се оказа, че в Русия е голям деликатес. Е, тук не е Русия, но можем лесно да го включим в менюто си.
 
Зелена салата със спанак, дроб от треска и смокини

Въпреки че от няколко години се интересувам от здравословно хранене и полагам всички усилия да се храним така у дома, до преди няколко месеца не бях чувала за него и ползите от редовната му консумация. Разбрах какво съкровище е той, в началото на май месец, когато се включих в е-диетата на Надя Петрова. НЕ, това не е диета за отслабване, нямам нужда от такова. 🙂 Това е програма, чиято цел е чрез корекция в храненето да се заздрави стомашно-чревния тракт, да се подобрят храносмилането и чревната флора, за да се подобри цялостното здравословно състояние на организма.
Да се върнем на черния дроб от треска. Той е сравнително лесно достъпен, а цената му е приемлива. Може да го откриете както в руските магазини, така и на щанда с консервирани храни в големите вериги магазини за хранителни стоки.

Рибата треска е бяла риба обитаваща Северно море. Вирее идеално на температури между 2 и 10 градуса. Атлантическата треска е вкусна, нискокалорична и засищаща храна, но за съжаление вече е сред застрашените видове, поради прекомерен улов. От няколко години Европейската комисия е наложила квоти за нейния улов и солени глоби за държавите, които го превишават.

Маслото от черен дроб на треска и самият дроб са изключително богати на витамини А и D. Маслото е първенец сред останалите масла по съдържание на витамин D. То съдържа и високи нива омега 3 мастни киселини, които са основен градивен елемент на клетъчните мембрани и имат изключително важна роля във всички жизненоважни процеси, които се случват в нашето тяло. Те съдействат за предаването на нервните импулси и са важен фактор за правилното и добро функциониране както на мозъка, така и на цялата нервна система.
Освен витамин А и D, в черния дроб от треска се съдържат витамини В1, В2, В3, В6, В9, С и Е, както и множество ценни минерали – натрий, калий, калций, сяра, магнезий, желязо, цинк, хром, йод, фосфор и други. Консумацията на 30-40г (дневно) черен дроб от треска е напълно достатъчна.

 

leafy-green-salad-cod-liver-figs

Когато избирате консерва в магазина, спрете се на тази, в която дробът е консервиран в собствена мазнина. Тази мазнина е богата на хранителните вещества, за които споменах по-горе и може да се използва като добавка към салатата или да се приема по 1 ч.л. дневно, като хранителна добавка.
Тук идва въпросът как да го консумирате. Може да го хапвате направо от консервата, да го смесите със сварени картофи или яйца, както най-често се консумира в Русия или да го добавите към зелена салата, както обикновено правим у дома.

 
zelena-salata-cheren-drob-treska

Допълнителни насоки

  • Използвайте зелена салата, каквато имате в наличност. Изброените видове лесно могат да бъдат открити на пазарите у нас.
  • Вместо със салатен дресинг със смокини, може да овкусите салатата с лимонов сок и зехтин.
  • Ако използвате сурови тиквени семки, задължително ги накиснете преди това за 8 часа. За да бъдат хрупкави ги изсушете след това във фурната, на не повече от 50 градуса. За по-наситен вкус и аромат, може да използвате и печени тиквени семки.
  • Може да заместите зеления лук с тънки полумесеци червен лук, за по-силна нотка.
  • Обърнете внимание, че посочените продукти са за 1 порция.

Зелена салата със спанак, дроб от треска и смокини

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 15 mins
Servings 1

Ingredients
  

  • 2-3 листа маруля или друга зелена салата
  • 2-3 листа дъбов лист червена
  • 6-7 листа спанак
  • ¼ консерва черен дроб от треска
  • 1 стрък зелен лук
  • 1 ч.л. тиквени семки
  • 1-2 с.л. дресинг за салата със смокини
  • 1 бр смокиня

Instructions
 

  • Измийте внимателно и подсушете листата салата и спанака.
  • Отстранете дръжките на спанака.
  • Накъсайте с ръце зеленолистните зеленчуци и ги поставете в подходяща купа.
  • Нарежете зеления лук, заедно с перата, и го прибавете към зеленолистните.
  • Извадете част от черния дроб от треска от консервата и го намачкайте с вилица. Добавете го в купата.
  • Полейте салатата с 1-2 с.л. от дресинга със смокини.
  • Разрежете смокинята на 4 части и я прибавете в купата.
  • Накрая поръсете с тиквените семки и поднесете.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за зелена салата със спанак, дроб от треска и смокини? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Гнезда от кайма с яйца

Станка Стоянова

Морковена торта (без глутен, палео)

Станка Стоянова

Солени палачинки с броколи, сушени домати и самардала

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече