fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet
Чипс от гулия

Как се роди идеята за този хрупкав чипс от гулия

Няколко домата, последните, които откъснахме от градината преди да ги изкореним, все още се търкалят в хладилника, но никой не посяга към тях. С настъпването на по-студените есенни дни, забелязвам, че тялото ми инстинктивно се насочва към храни, които сега са в сезон – тиква, цвекло, карфиол, целина, земна ябълка… Какво по-добро от това да се научиш да слушаш тялото си? Нека все пак да направим уговорка, че, ако ти подшушва, че иска вафла или бисквитка, по-добре да заглушиш гласа му. 🙂

Гулията, наричана още земна ябълка или топинамбур, е зеленчук, за който мнозина не са чували и/или опитвали. През последните години имах епизодични срещи със земната ябълка, но остана недооценена.

Преди около 2 седмици, при поредното „зеленчуково зареждане“, баба Д. ми изпрати торбичка със зеленчуци, в която беше сложила и няколко грудки гулия. Близо седмица тези малки съкровища стояха пренебрегнати в хладилника.

Денят беше неделя – почивният ми ден и денят за приготвяне на заготовки за предстоящата седмица. Два пъти седмично приготвяме различни ястия, гарнитури, заготовки за салати и прочие, за да си улесним ежедневието през останалата част от седмицата и винаги да имаме под ръка готова храна.

Едно от задължителните неща, които всеки път приготвям, е печени сезонни зеленчуци, които след това могат да се консумират самостоятелно или да послужат като основа на различни салати и ястия.

Подредих в тавата тиква, цвекло, сладък картоф, но ми остана малко място, което не знаех с какво да запълня. Тогава настъпи звездния миг на няколкото грудки гулия, които послушно стояха в хладилника от няколко дни. Нарязах ги на тънки филийки, сложих ги в тавата при другите зеленчуци, поръсих леко с мазнина и зачаках.

След 30 минути заветния момент настъпи. Тънките филийки земна ябълка бяха се превърнали в чипс. Златист и хрупкав, на който просто не можеш да устоиш. А комбинацията с домашния ми кетчуп от цвекло и моркови е велика и пристрастяваща!

Чипс от гулия и кетчуп от цвекло

Забравената гулия

Земната ябълка е малко съкровище – богата на инулин, множество минерали, витамини и незаменими аминокиселини. Грудките й не натрупват в себе си нитрати, тежки метали и радиоактивни съединения, затова произходът й е без значение. Избирайте твърди и ненаранени грудки. Можете да я откриете по пазарите от есента до ранна пролет. Може да се консумира сурова, сварена, печена, ферментирала. Може да я добавяте в салати, супи, яхнии, пюрета.

Гулията влиза в графата задължителни продукти в седмичния ми списък с покупки. Пазаруването със списък не ми спестява импулсивните покупки, но ми напомня какво да не забравя.

Време е да ви покажа как да си приготвите чипс от гулия

Чипс от гулия земна ябълка на фурна

Чипс от гулия (земна ябълка, топинамбур)

Все още няма оценки
Cook Time 40 mins
Total Time 40 mins
Тип ястие Гарнитури
Servings 2

Ingredients
  

  • 200 г гулия
  • 2-3 с.л. зехтин или друга мазнина
  • сол на вкус

Instructions
 

  • Измийте много добре грудките гулия. Оставете ги да се отцедят. Може да ги подсушите с кухненска хартия или кърпа.
  • Нарежете грудките на тънки резенчета, с дебелина около 2-3мм.
  • Застелете плитка тава с хартия за печене и прехвърлете в нея резенчетата гулия.
  • Поръсете ги с мазнината и ги разбъркайте, за да разпределите равномерно мазнината.
  • След това разстелете резенчетата гулия в тавата така че да бъдат на един ред.
  • Поставете тавата в предварително загрята до 160 градуса фурна и печете около 30-40 минути или докато резенчетата земна ябълка станат златисти и хрупкави.
  • Ако е необходимо, разбъркайте ги по време на печенето.
  • Посолете готовия чипс след като се охлади.
Ключова дума Без глутен, Без млечни, Есен, Зима
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти

Безглутенов кекс с тиква и мед

Станка Стоянова

Безглутенови соленки с ким

Станка Стоянова

Пълнени сушени чушки с боб

Станка Стоянова

3 коментари

Ваня Филопова ноември 4, 2016 at 11:10

Страхотна идея и тъкмо ми се намират излишни бройки в хладилника, ще ги превърна точно в този чипс 🙂
Поздрави и слънчев уикенд!

Отговор
Златина Максимова ноември 29, 2016 at 14:43

Изпробвах рецептата със земна ябълка, гулия и сладък картоф. И в натурален вид /без ползване на кетчуп,песто и подобни/ фаворит ми е сладкия картоф. За мен това интересен вариант за лек десет 🙂

Отговор
Tanya ноември 30, 2016 at 11:21

Злати, сладкият картоф е друга работа :)) Аз също го използвам често за десерт, гарниран с кокосово масло и кокосови стърготини, колкото и странно да звучи.
Вкусът на гулията е доста различен и не на всеки се харесва, но за мен дори и без кетчупа е доста пристрастяваща. Харесвам хрупкавостта й.

Поздрави!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече