fbpx
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Мекички, пухкави, лесни, бързи американски палачинки.


Преди време бях показала едни американски палачинки, които на вкус ми хареса, но сякаш леко ми напомняха на катми. Не, че някога съм опитвала истински американски палачинки. На вид изглеждаха като такива, но бяха по-малки по размер.

Днес сутринта, след поредното ранно ставане, дълго се чудих какво да приготвя за закуска. Все пак имах достатъчно време на разположение :D. Прегледах архивите с рецепти, които искам да опитам и попаднах на Mile-High Pancakes от сайта на rouxbe.

Рецептата не се различава много от тази, която вече бях опитала, но реших да пробвам. Е, не съжалявам. Мекички, пухкави, лесни, бързи и на вид изглеждаха като истински американски палачинки.

Нямам идея дали в България може да се намери buttermilk в магазинната мрежа. Трудно ми е да го преведа и на български, защото има много мнения по въпроса и тъй като не искам да ви подведа ще използвам английското наименование. Както се досещате, не разполагах с въпросната течност и си направих подобие на такава.

Да споделя как протече печенето, не започна по най-перфектния начин, но завърши по такъв.:)

Ако тиганът не е достатъчно нагорещен, може първата палачинка леко да ви залепне, както се случи при мен. Все пак успях да я отлепя почти цяла. След това реших, че няма да стане на ненамазнен тиган и съвсем леко намазах с масло. Тази палачинка пък заприлича на предишните ми американски палачинки, които бях пекла в намазнен тиган.

Нали съм си упорита и бях решила, че този път американските ми палачинките ми трябва да изглеждат като истински такива, а не само на вкус да са същите, продължих печенето без да намазнявам тигана. Все пак хората така са си го написали. Ами получиха се. 🙂 Явно неуспехът с първата е бил точно заради недостатъчно нагорещения тиган.

Споделям ви перипетиите си с печенето, за да прецените за себе си как да постъпите и да не се отказвате 🙂

Която и от двете рецепти да решите да пробвате, уверявам ви, че няма да съжалявате и ще зарадвате семейството си с вкусни и пухкави домашно приготвени палачинки.

Американски палачинки

Американски палачинки II (Mile-High Pancakes)

5 от 2 оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 20 mins
Време за бухване 10 mins
Total Time 35 mins
Servings 6 палачинки

Ingredients
  

  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. buttermilk или обикновено прясно мляко
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 голямо яйце
  • 1 с.л. бакпулвер (с връх)
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. растителна мазнина
  • 1-2 щипки сол

Instructions
 

  • Смесваме 1 ч.ч. прясно мляко с 1 с.л. лимонов сок и оставяме да престои 5-10 минути. През това време можем да си подготвим останалите продукти.
  • В купа смесваме сухите съставки – брашното, бакулвера, захарта и солта, разбъркваме добре.
  • В друга купа смесваме течните съставки – млякото, яйцето и мазнината. Разбиваме и сме готови да смесим съдържанието на двете купи.
  • Избутваме сухите съставки в едната половина на купата и в другата половина изливаме течните. Внимателно разбиваме, докато се смесят. Много е важно да не преразбиваме сместа. Просто трябва да се обединят съставките. Оставяме сместа да бухне за около 5 минути.
  • През това време загряваме тиган с незалепващо покритие. Котлонът трябва да е на умерена до умерена към силна степен. При мен 5 от общо 9 степени. Когато тиганът е достатъчно нагорещен изсипваме по 1/4 ч.ч. от сместа. Кокато започнат да се образуват шупли по повърхността на палачинката е време да я обърнем и да изпечем и от другата страна. Внимавайте, защото когато тиганът е достатъчно нагорещен, палачинките се пекат много бързо.
  • Сервираме ги топли с масло, мед, сладко, шоколадов сироп. Изборът е ваш 
Tried this recipe?Let us know how it was!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за американски палачинки II (Mile-High Pancakes)? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Орехови палачинки с боровинков сладолед

Станка Стоянова

Пухкави безглутенови палачинки с праскови

Станка Стоянова

Голяма немска палачинка (Dutch baby)

Станка Стоянова

14 коментари

Живка февруари 25, 2012 at 22:15

Вкуснооо-харесват ми….
Поздрави!

Отговор
Мъх февруари 25, 2012 at 22:20

Изглеждат вкусни, даже много, но аз въпреки всичко си оставам кон с капаци и предпочитам наш'те си палачинки;)
Много хубави снимки си им направила!
Хубава неделя!

Отговор
Tanya февруари 26, 2012 at 07:39

Живе, благодаря!

Мъхче, наистина са вкусни, но наш'те са си класика 🙂 Аз тях ги правих миналата седмица и този уикенд реших този път да са от по-дебеличките, че стават малко по-бързичко 😀
От снимките има още какво да се желае, но трябваше много да бързам, за да не изстинат палачинките, докато ги наснимам :))

Поздрави!

Отговор
Анонимен февруари 26, 2012 at 09:58

днес си правих такива, добри са

но малко градивна критика хахах
1)'итлепя' ..??
2) с тая смес аз лично направих 3 броя 😀
3) за лимоновия сок не пише в началото на продуктите :/

и като препоръка, една ванилия мисля че ще ги подобри още 😉 (аз лично забравих, хем си го мислех до края)

Отговор
Еликсир февруари 26, 2012 at 10:01

Танче,великолепен старт на деня сте имали с тези невероятно сполучливи и пухкави палачинк!И аз отдавна отлежавам една рецепта в листата и все забравям,но ти хубаво ме подсети!Благодаря за споделеното,явно има значение дали ще е подмазан тигана,ще го имам предвид.

Хубава неделя!

Отговор
Tanya февруари 26, 2012 at 11:56

Анонимен, благодаря за градивната критика 🙂 Някой от проблемите съм ги отстранила. Нямам идея защо са се получили само 3 броя, при мен си бяха 6 с диаметър около 10 см всяка. Ванилията определено ще им придаде аромат, не пречи да опитате:)

Роси, така е 🙂 Добре си похапнахме за закуска. Междудругото прегледала съм доста рецепти и някъде дават да се намаслява тигана, а на други места – не. Аз само споделих моя опит 🙂

Хубав ден!

Отговор
Vili Konova февруари 26, 2012 at 12:14

Много са хубави палачинките!Аз много не им мисля.Правя ги от всякакво кексово тесто.Пека ги и на тефлонова плоча по десетина малки.Дечурлигата много им се радват , но ги наричат тиганички.

Хубава неделя!

Отговор
Candy февруари 27, 2012 at 09:07

Прекрасни са – меки и пухкави! Преди много време правих американски палачинки, не помня рецептата наизуст, но много ми харесаха. Аз също не съм пробвала истински американски, но твоите изглеждат великолепно!

Отговор
traiana февруари 27, 2012 at 15:48

Много са хубави! И аз правя по друга рецепта, но все са вкусни:)

Отговор
Анонимен февруари 29, 2012 at 14:31

здравейте бих искала да попитам може ли да използвам вода вместо прясно мляко

Отговор
Tanya февруари 29, 2012 at 17:26

Анонимен, аз лично не съм пробвала с вода, но мисля, че може да пробвате. Може би леко ще се промени консистенцията. Може да пробвате да замените прясното мляко с домашен айрян от кисело мляко и вода.
Поздрави!

Отговор
Tanya февруари 29, 2012 at 17:30

Вили, благодаря! Децата винаги харесват палачинки под всякаква форма 🙂 Аз пък казвам тиганички на едни "палачинки", които се приготвят от смес за паниране на филийки 🙂

Канди, аз никога не помня рецепти, затова започнах да си ги записвам. Дано някой ден да опитаме истински американски палачинки, докато сме на някоя екскурзия там 🙂

Благодаря, Траяна!

Поздрави! Хубава вечер!

Отговор
Еликсир март 1, 2012 at 20:47

Честита Баба Марта!Здраве и щастие ви пожелавам от сърце!

Отговор
Мария Мерачева януари 13, 2024 at 10:57

5 stars
Рецептата е много сполучлива! Палачинките станаха много пухкави, вкусни и добре изпечени.
Благодаря!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече